Είτε μελετάτε ακαδημαϊκή έρευνας , αυτές οι μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων μπορούν να είναι μια ανεκτίμητη βοήθεια. Στο παρών άρθρο θα μελετήσουμε τις έντεκα καλύτερες μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων.
Η έρευνα είναι το πιο κρίσιμο βήμα για τη σύνταξη μιας επιστημονικής εργασίας. Ένα πάντα ένα καλά μελετημένο επιστημονικό έγγραφο εμπνέει τον αξιολογητή της πτυχιακής -μεταπτυχιακής-διδακτορικής εργασίας σας. Ταυτόχρονα, πρέπει να διαθέτει γνήσιες και αυθεντικές πληροφορίες για την αξιοπιστία της. Με την ανάπτυξη του Διαδικτύου, η έρευνα για επιστημονικό υλικό έχει γίνει πλέον θέμα μερικών κλικ. Τώρα οι φοιτητές μπορούν να πάρουν πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την επιστήμη μέσω ακαδημαϊκών μηχανών αναζήτησης. Παρέχουν μια κεντρική πλατφόρμα και επιτρέπουν στους φοιτητές να αποκτήσουν υλικό για οποιοδήποτε θέμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ενώ υπάρχουν πολλές ακαδημαϊκές μηχανές αναζήτησης διαθέσιμες, υπάρχουν μερικές που έχουν τους πιο αξιόπιστους πόρους. Παρέχουν πληροφορίες για μια σειρά θεμάτων, από τη Μηχανική και την τεχνολογία μέχρι τη Βιολογία και τις Φυσικές Επιστήμες. Παρέχουν μια λύση σε όλες τις ανάγκες που σχετίζονται με την έρευνα για ένα επιστημονικό έγγραφο και την εργασία του Πανεπιστημίου σας . Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί σε ορισμένες δημοφιλείς ακαδημαϊκές μηχανές αναζήτησης που έχουν φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες ερευνώνται από τους φοιτητές . Τέλος παραθέτουμε τις έντεκα καλύτερες μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων. Δείτε εδώ για ποια τμήματα αφορούν
Οι πιο σημαντικές μηχανές αναζήτησης
Google Scholar (http://scholar.google.com/): Το Google Scholar είναι μια δωρεάν ακαδημαϊκή μηχανή αναζήτησης . Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως scirus. Ιδρύθηκε το 2004, είναι ένας από τους ευρέως χρησιμοποιούμενους ακαδημαϊκούς πόρους για ερευνητές και μελετητές αλλά και φοιτητές.
CiteSeerx (http://citeseerx.ist.psu.edu): Το CiteSeerx είναι μια ψηφιακή βιβλιοθήκη και ένα διαδικτυακό ακαδημαϊκό περιοδικό που προσφέρει πληροφορίες στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών. Είναι ένα σημαντικό ευρετήριο για να ψάξει κάποιος φοιτητής ακαδημαϊκούς πόρους και υλικό μέσω αυτόνομου συστήματος ευρετηρίου παραπομπής. Αυτή η ακαδημαϊκή βάση δεδομένων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους φοιτητές που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις επιστήμες των υπολογιστών και των πληροφοριών. Προσφέρει πολλά αποκλειστικά χαρακτηριστικά για να διευκολύνει τους φοιτητές με την ερευνητική διαδικασία που περιλαμβάνουν: ACI – Αυτόνομη Ευρετηρίαση Citation, σύνδεση αναφοράς, στατιστικά στοιχεία παραπομπής, αυτόματη εξαγωγή μεταδεδομένων . Ιδρύθηκε το 1998, είναι η πρώτη online ακαδημαϊκή βάση δεδομένων και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια πιο δυναμική και φιλική προς το χρήστη ακαδημαϊκή μηχανή αναζήτησης.
GetCITED (http://www.getcited.org/): Το GetCITED είναι ένα άλλο ισχυρό εργαλείο για την αναζήτηση επιστημονικών πληροφοριών. Είναι μια ηλεκτρονική ακαδημαϊκή βάση δεδομένων . Είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει τα πάντα σχετικά με ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις όπως , εργασίες συνεδρίων, εκθέσεις και παρουσιάσεις. Μπορείτε ακόμη και να περιηγηθείτε στις βιβλιογραφίες για να αναζητήσετε σχετικές πληροφορίες. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για κάθε συγγραφέα και τα δημοσιευμένα έργα του. Τα δύο «πιο σημαντικά» χαρακτηριστικά αυτού του ακαδημαϊκού εργαλείου μηχανής αναζήτησης περιλαμβάνουν: μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων και φόρουμ συζήτησης. Επιτρέπει σε κάθε μέλος από την ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεισφέρει στους πόρους της βάσης δεδομένων του. Έχει πάνω από 30.000.000 έγγραφα από περισσότερους από 3.00.000 συγγραφείς.
Ακαδημαϊκή έρευνα της Microsoft (http://academic.research.microsoft.com/): Η ακαδημαϊκή έρευνα της Microsoft είναι μια ακόμη κορυφαία μηχανή αναζήτησης για ακαδημαϊκούς πόρους. Αναπτύχθηκε από τη Microsoft Research, έχει περισσότερα από 48 εκατομμύρια δημοσιεύσεις που γράφτηκε από πάνω από 20 εκατομμύρια συγγραφείς. Υπάρχουν μια πληθώρα επιστημονικών περιοδικών από την επιστήμη των υπολογιστών και της μηχανικής ακόμα και της κοινωνική επιστήμης και τη βιολογίας.. Αυτή η ακαδημαϊκή μηχανή αναζήτησης σας επιτρέπει να αναζητήσετε πληροφορίες με βάση κλειδιών και συγγραφέων.
Bioline International (http://www.bioline.org.br/): Η Bioline είναι από τις πιο αξιόπιστες μηχανές αναζήτησης που έχει ομότιμο ακαδημαϊκό περιοδικό για τη δημόσια υγεία, τα τρόφιμα και τη διατροφική ασφάλεια, τα τρόφιμα και την ιατρική και τη βιοποικιλότητα. Παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε περιοδικά με αξιολόγηση από διάσημους καθηγητές και Ιατρούς . Προωθεί την ανταλλαγή ιδεών . Ιδρύθηκε το 1993, έχει 70 περιοδικά σε 15 χώρες που προσφέρουν πληροφορίες για θέματα όπως η επιστήμη της Υγείας , η βιοποικιλότητα, η δημόσια υγεία και η διεθνής ανάπτυξη.
Directory of Open Access Journals (http://www.doaj.org/): Είναι ακόμα μια ελεύθερη μηχανή αναζήτησης για επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς πόρους. Ο κατάλογος προσφέρει ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων εντός επιστημονικών τομέων μελέτης. Είναι από τις πλουσιότερες πηγές της επιστημονικής βάσης δεδομένων με πάνω από 8.000 περιοδικά διαθέσιμα σε διάφορα θέματα. Όλα τα περιοδικά ελέγχονται διεξοδικά από έμπειρους καθηγητές .
PLOS ONE (http://www.plosone.org/): Ιδρύθηκε το 2006, το PLOSE ONE παρέχει μια πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλους όσους αναζητούν πληροφορίες που σχετίζονται με την επιστήμη. Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται στο PLOS ONE δημοσιεύονται μετά από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από καθηγητές. Αυτή η ακαδημαϊκή βάση δεδομένων έχει μια σχολαστική διαδικασία για τη δημοσίευση ενός περιοδικού. Μπορείτε να βρείτε πολλά άρθρα και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις χρησιμοποιώντας αυτή την πλατφόρμα.
BioOne (http://www.bioone.org/): Μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης για πληροφορίες για κάθε είδους εργασία που μπορείτε να έχετε στο Πανεπιστήμιο σας ,η BioOne περιέχει ακαδημαϊκούς πόρους για βιολογικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές επιστήμες. Ιδρύθηκε το 2000, ξεκίνησε ως ΜΚΟ και αργότερα έγινε ένα online ακαδημαϊκό κατάλογο περιοδικών. Το περιοδικό παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε πάνω από 25000 ιδρύματα και συγγράμματα σε όλο τον κόσμο.
Science and Technology of Advanced Materials (http://iopscience.iop.org/1468-6996/): Πρώτη δημοσίευση έγινε το 2000. υτό το ακαδημαϊκό περιοδικό προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε ακαδημαϊκά περιοδικά σε σημαντικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ο ακαδημαϊκός κατάλογος είναι εντελώς δωρεάν και παρέχει εύκολη και απλή πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών που καλύπτουν επιστημονικά θέματα.
New Journal of Physics (http://iopscience.iop.org/1367-2630): Eίναι μια online επιστημονική μηχανή αναζήτησης που έχει ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων με τη Φυσική ως βασικό θέμα. Ιδρύθηκε το 1998 από το Ινστιτούτο Φυσικής και την Deutsche Physikalische Gesellschaft. Η μηχανή αναζήτησης προσφέρει ακαδημαϊκά περιοδικά για διαφοροποιημένα θέματα με κεντρική σημασία τη φυσική. Είναι μια καλή επιλογή για φοιτητές μαθηματικών τμημάτων, Φυσικής και γενικά θετικών επισήμων για την εκπόνηση των εργασιών τους .
ScienceDirect (http://www.sciencedirect.com/): “Μια κορυφαία επιστημονική βάση δεδομένων που προσφέρει άρθρα , περιοδικά και κεφάλαια βιβλία. Έχει περισσότερα από περισσότερα από 2.500 περιοδικά και σχεδόν 20.000 βιβλία.