Πώς βγάζω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Η ημέρα που θα αποκτήσεις το πτυχίο σου πλησιάζει και η ανυπομονησία για να βγεις στην αναζήτηση εργασίας και να ασκήσεις το επάγγελμα που σπούδασες είναι έντονη. Έχεις ονειρευτεί χιλιάδες φορές, από τότε που πρωτοεισήλθες στο πανεπιστήμιο, τη στιγμή που όλοι θα σε αναγνωρίζουν για την επαγγελματική σου ιδιότητα. Πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να αποκτήσεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σε ποιον απευθύνεται αυτή η άδεια και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτησή της; Ας εξετάσουμε μαζί τη διαδικασία και τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις.

Table of Contents

Τι είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Πολλοί φοιτητές παραδέχονται το λάθος που κάνουν όταν νομίζουν ότι αρκεί να αποκτήσουν το πτυχίο τους σε ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό πεδίο για να μπορέσουν να ασκήσουν αμέσως το αντίστοιχο επάγγελμα. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η απλή κατοχή ενός πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου δεν επαρκεί για την άσκηση ενός επαγγέλματος. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό γίνεται εφικτό μόνο με την κατοχή επαγγελματικής άδειας.

Η επαγγελματική άδεια είναι ένα έγγραφο που χορηγείται από τις αρμόδιες αρχές ενός κράτους και δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να ασκήσει ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό έργο. Αποτελεί τη νομική ένδειξη της επαγγελματικής ικανότητας και της εξειδίκευσης ενός ατόμου σε ένα επάγγελμα.

Ο όρος “νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα” αναφέρεται στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που ρυθμίζονται νομοθετικά από την κυβέρνηση ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε επάγγελμα που απαιτεί την κατοχή επαγγελματικής άδειας για την άσκησή του καθώς και την απόκτηση σχετικού τίτλου σπουδών, θεωρείται νομοθετικά κατοχυρωμένο.

Επαγγέλματα που χρειάζονται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Για να αποκτήσει κανείς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να καθοριστούν τα επαγγελματικά του δικαιώματα, πρέπει να λάβει υπόψη τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ισχύουν για κάθε επάγγελμα. Κάθε επάγγελμα κατηγοριοποιείται σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες, και οι προϋποθέσεις εξαρτώνται από αυτήν:

 1. Σχετιζόμενα επαγγέλματα με την υγεία, το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια: Περιλαμβάνει επαγγέλματα όπως οι τεχνίτες βαφής, οι τεχνίτες αμαξωμάτων, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτρολόγοι, οι χειριστές μηχανημάτων τεχνικών έργων, οι μηχανικοί εγκαταστάσεων κ.ά.

 2. Επαγγέλματα που απαιτούν να τεκμηριωθεί η κατοχή των απαιτούμενων γνώσεων: Ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία επαγγέλματα όπως οι βοηθοί αισθητικού, οι βοηθοί ιατρικών εργαστηρίων κ.ά.

 3. Άλλα επαγγέλματα όπου δεν απαιτείται ο τίτλος σπουδών: Συμπεριλαμβάνει επαγγέλματα όπως στυλίστες, διακοσμητές κ.ά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το επάγγελμα που σε ενδιαφέρει, ώστε να είσαι προετοιμασμένος για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Φορείς έκδοσης άδειας επαγγέλματος

Για να ασκήσεις το επάγγελμα που σπούδασες, χρειάζεται να παραδώσεις ορισμένα δικαιολογητικά στους αρμόδιους φορείς. Λόγω της ποικιλίας των επαγγελμάτων, δεν υπάρχει μόνο ένας φορέας άσκησης επαγγέλματος που μπορείς να απευθυνθείς. Έτσι, ανάλογα με την ειδικότητα σου, μπορείς να απευθυνθείς στους ακόλουθους φορείς:

 1. Στο Οικονομικό Επιμελητήριο (για την ειδικότητα των οικονομολόγων και των λογιστών).
 2. Στην Ένωση Ελλήνων Χημικών (για την ειδικότητα των χημικών).
 3. Στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (αν είσαι αρχιτέκτονας μηχανικός, μηχανολόγος μηχανικός, πολιτικός μηχανικός, αγρονόμος κ.λπ.).
 4. Στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.
 5. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 6. Στο Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), αν ενδιαφέρεσαι για επαγγέλματα στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Κάθε φορέας έχει τις δικές του διαδικασίες και απαιτήσεις για τη χορήγηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οπότε είναι σημαντικό να ενημερωθείς για τις απαιτήσεις που ισχύουν στην περίπτωσή σου.

Δικαιολογητικά για έκδοση άδειας επαγγέλματος

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας επαγγέλματος διαφέρουν ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος και του φορέα που την εκδίδει. Ωστόσο, μερικά κοινά δικαιολογητικά που μπορεί να ζητηθούν περιλαμβάνουν:

 1. Αίτηση για τη χορήγηση άδειας επαγγέλματος.
 2. Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.
 3. Πιστοποιητικό σπουδών ή πτυχίου σχετικό με το επάγγελμα.
 4. Πιστοποιητικά επαγγελματικής εμπειρίας, αν απαιτείται.
 5. Πιστοποιητικό καλής υγείας ή άλλα ιατρικά πιστοποιητικά, αν απαιτείται.
 6. Φωτογραφίες.
 7. Τυχόν πιστοποιητικά καλής συμπεριφοράς ή αποδείξεις άλλων προϋπηρεσιών.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις με τον αρμόδιο φορέα ή τον σύλλογο του επαγγέλματός σου για να λάβεις πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην περίπτωσή σου.

Κόστος βεβαίωσης ασκήσεως επαγγέλματος

Επιπλέον, για να αποκτήσεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είναι αναγκαίο να καταβάλεις ορισμένα παράβολα κατά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Το κόστος αυτών των παραβόλων ενδέχεται να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος. Για παράδειγμα, για την επαγγελματική άδεια ενός φυσικοθεραπευτή, απαιτείται ένα παράβολο δημοσίου κόστους 7,63€ και ένα παράβολο χαρτοσήμου κόστους 29,35€, ενώ το συνολικό κόστος για έναν νοσηλευτή είναι 8€. Για την άσκηση επαγγέλματος προπονητή, απαιτείται παράβολο αξίας 142€.

Συνολικά, για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και να ασκήσεις στον τομέα που έχεις σπουδάσει, θα πρέπει να αποκτήσεις την αναγκαία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αποτελεί το κλειδί για την είσοδο στον κόσμο της εργασίας στον τομέα που έχεις σπουδάσει. Παρέχει τη νομική επιβεβαίωση ότι διαθέτεις τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ασκήσεις το επάγγελμά σου με ασφάλεια και επαγγελματισμό. Με τη σωστή κατανόηση των απαιτήσεων και των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας, μπορείς να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου πορεία με αυτοπεποίθηση και επιτυχία.

Έχετε απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ εδώ.

Σας Αρεσει το αρθρο?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Σχετικά Άρθρα

άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Πώς βγάζω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Η ημέρα που θα αποκτήσεις το πτυχίο σου πλησιάζει και η ανυπομονησία για να βγεις στην αναζήτηση εργασίας και να ασκήσεις το επάγγελμα που σπούδασες είναι έντονη. Έχεις ονειρευτεί χιλιάδες φορές, από τότε που πρωτοεισήλθες στο πανεπιστήμιο, τη στιγμή που όλοι θα

Read More »
ΑΣΠΑΙΤΕ

Τι παρέχει η ΑΣΠΑΙΤΕ και τι είναι;

Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, γνωστή ως ΑΣΠΑΙΤΕ, αποτελεί έναν φωτεινό πύργο για την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Με την ποικιλία προγραμμάτων σπουδών της, την πρακτική εμπειρία που προσφέρει και τη στοχευμένη υποστήριξη προς τους φοιτητές της, η ΑΣΠΑΙΤΕ διαδραματίζει έναν

Read More »
Διπλωματική εαπ

Διπλωματική Στο ΕΑΠ: Ο Πλήρης Οδηγός για την Επιτυχία

Table of Contents Εισαγωγή Η διπλωματική εργασία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ακαδημαϊκής πορείας και αποτελεί μια πρόκληση που αξίζει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και συνέπεια. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα βασικά βήματα και τις σημαντικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν

Read More »
πτυχιακή στα αγγλικά

Γιατί να Γράψετε την Πτυχιακή Εργασία σας στα Αγγλικά.

Table of Contents Εισαγωγή Η συγγραφή μιας πτυχιακής εργασίας είναι μια σημαντική και πολύτιμη εμπειρία για κάθε φοιτητή. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, η πτυχιακή εργασία αποτελεί συχνά το κύριο μέρος του ακαδημαϊκού προγράμματος και απαιτεί σημαντικό χρόνο, προσπάθεια και αφοσίωση.

Read More »
Διπλωματική

Τι είναι η διπλωματική εργασία & γιατί είναι σημαντική

Ένα από τα καθήκοντα των φοιτητών σε μια εκπαιδευτική ιδρυματική μονάδα είναι η σύνταξη της διπλωματικής εργασίας προ της ολοκλήρωσης του τελευταίου εξαμήνου των σπουδών τους. Ωστόσο, πολλοί πρωτοετείς φοιτητές δεν γνωρίζουν επαρκώς πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Εάν ανήκεις σε αυτήν την

Read More »
skyscanner

Skyscanner

Γιατί να την επιλέξετε και τι είναι; Αν εξαντλήθηκες από το συνεχές ψάξιμο για προσιτά αεροπορικά εισιτήρια χωρίς αποτέλεσμα, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις έναν ευκολότερο τρόπο περιηγήσεων στον κόσμο των πτήσεων. Θέλεις να βρίσκεις ανέμελα τις καλύτερες προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια;

Read More »