Πως να κάνεις μια Στατιστική Ανάλυση

Στατιστική ανάλυση διπλωματικής

Τι είναι η στατιστική ανάλυση;

Στατιστική ανάλυση είναι η διερεύνηση τάσεων, προτύπων και σχέσεων με τη χρήση ποσοτικών δεδομένων. Είναι ένα σημαντικό ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από επιστήμονες, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.

Για να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα, η στατιστική ανάλυση απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό από την αρχή της ερευνητικής διαδικασίας. 

Πρέπει να καθορίσετε τις υποθέσεις σας και να λάβετε αποφάσεις σχετικά με το σχεδιασμό της έρευνάς σας, το μέγεθος του δείγματος και τη διαδικασία δειγματοληψίας.

 

Πως να ξεκινήσετε

Αφού συλλέξετε δεδομένα από το δείγμα σας, μπορείτε να οργανώσετε και να συνοψίσετε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας περιγραφικά στατιστικά στοιχεία. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπερασματικά στατιστικά στοιχεία για να δοκιμάσετε υποθέσεις και να κάνετε εκτιμήσεις σχετικά με τον πληθυσμό. Τέλος, μπορείτε να ερμηνεύσετε και να γενικεύσετε τα ευρήματά σας.

Αυτό το άρθρο είναι μια πρακτική εισαγωγή στη στατιστική ανάλυση για φοιτητές και ερευνητές. 

Βήμα 1  Γράψτε τις υποθέσεις σας και σχεδιάστε το ερευνητικό σας σχέδιο

 Για να ξεκινήσετε , πρέπει πρώτα να καθορίσετε τις υποθέσεις σας και να σχεδιάσετε το ερευνητικό σας σχέδιο.

Συγγραφή στατιστικών υποθέσεων. Ο στόχος της έρευνας είναι συχνά να διερευνήσει μια σχέση μεταξύ μεταβλητών μέσα σε έναν πληθυσμό. Ξεκινάτε με μια πρόβλεψη, και εφαρμόζετε μεθόδους για να την επαληθεύσετε. Μια στατιστική υπόθεση είναι ένας επίσημος τρόπος να γράψετε μια πρόβλεψη για έναν πληθυσμό. Κάθε πρόβλεψη έρευνας χωρίζετε σε μηδενικές και εναλλακτικές υποθέσεις που μπορούν να εφαρμοστούν χρησιμοποιώντας δείγματα δεδομένων.

Ενώ η μηδενική υπόθεση δεν προβλέπει πάντα καμία επίδραση ή καμία σχέση μεταξύ των μεταβλητών, η εναλλακτική υπόθεση αναφέρει την ερευνητική σας πρόβλεψη για ένα αποτέλεσμα ή μια σχέση.

Βήμα 2 Συλλογή δεδομένων από δείγμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο να συλλέξετε δεδομένα από κάθε μέλος του πληθυσμού που σας ενδιαφέρει. Αντίθετα, θα συλλέξετε δεδομένα από ένα δείγμα.

Η στατιστική ανάλυση σας επιτρέπει να εφαρμόσετε τα ευρήματά σας πέρα από το δικό σας δείγμα, εφόσον χρησιμοποιείτε κατάλληλες διαδικασίες δειγματοληψίας. Θα πρέπει να στοχεύσετε σε ένα δείγμα που είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού.

Βήμα 3: Συνοψίστε τα δεδομένα σας με περιγραφικά στατιστικά στοιχεία

Αφού συλλέξετε όλα τα δεδομένα σας, μπορείτε να  υπολογίσετε τα περιγραφικά στατιστικά στοιχεία που τα συνοψίζουν.

Βήμα 4: Εξετάστε τις ερευνητικές σας υποθέσεις

Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία, μπορείτε να συναγάγετε συμπεράσματα σχετικά με τις παραμέτρους του πληθυσμού με βάση τα στατιστικά στοιχεία δείγματος.

Δοκιμή υπόθεσης

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ένα δείγμα, μπορείτε να ελέγξετε υποθέσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ μεταβλητών στον πληθυσμό. Η δοκιμή υπόθεσης ξεκινά με την υπόθεση ότι η υπόθεση null (η μηδενική υπόθεση ισχύει στον πληθυσμό και αξιολογίστε αν η υπόθεση null μπορεί να απορριφθεί ή όχι.

Βήμα 5: Ερμηνεύστε και αναλύστε τα αποτελέσματά σας

Το τελικό βήμα της στατιστικής ανάλυσης είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων σας.

Στατιστικά σημαντικά στοιχεία
Στις δοκιμές υποθέσεων, η στατιστική σημασία είναι το κύριο κριτήριο για τη διαμόρφωση συμπερασμάτων. Συγκρίνετε την τιμή p σας με ένα καθορισμένο επίπεδο σπουδαιότητας (συνήθως 0,05) για να αποφασίσετε αν τα αποτελέσματά σας είναι στατιστικά σημαντικά ή μη σημαντικά.

Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα θεωρούνται απίθανο να έχουν προκύψει μόνο λόγω τύχης. Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα εάν η μηδενική υπόθεση ισχύει στον πληθυσμό.

Ελπίζουμε ο συνοπτικός αυτός οδηγός να σας φάνηκε χρήσιμος. 

Σας Αρεσει το αρθρο?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Σχετικά Άρθρα

Δημόσια ΙΕΚ

Τα Κορυφαία Δημόσια ΙΕΚ στην Ελλάδα: Πλήρης Οδηγός για Εγγραφές και Σπουδές

Είσαι έτοιμος να αναβαθμίσεις την επαγγελματική σου καριέρα; Τα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση που μπορεί να σε προετοιμάσει άμεσα για την αγορά εργασίας. Θέλεις να μάθεις ποια είναι τα καλύτερα Δημόσια ΙΕΚ στην Ελλάδα και πώς μπορείς να εγγραφείς; Σε αυτόν

Read More »
διδακτορικό

Οδηγός για το Διδακτορικό: Υποχρεώσεις, Διαδικασία Αίτησης, Δικαιολογητικά και Συγγραφή Διατριβής

Σκέφτεσαι να κάνεις το επόμενο μεγάλο βήμα στην ακαδημαϊκή σου πορεία; Ένα διδακτορικό μπορεί να σου ανοίξει νέους ορίζοντες και να καθορίσει το μέλλον σου. Μάθε τι περιλαμβάνει η διαδικασία αίτησης, ποιες είναι οι υποχρεώσεις ενός διδακτορικού φοιτητή και πώς μπορείς να

Read More »
άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Πώς βγάζω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Η ημέρα που θα αποκτήσεις το πτυχίο σου πλησιάζει και η ανυπομονησία για να βγεις στην αναζήτηση εργασίας και να ασκήσεις το επάγγελμα που σπούδασες είναι έντονη. Έχεις ονειρευτεί χιλιάδες φορές, από τότε που πρωτοεισήλθες στο πανεπιστήμιο, τη στιγμή που όλοι θα

Read More »
ΑΣΠΑΙΤΕ

Τι παρέχει η ΑΣΠΑΙΤΕ και τι είναι;

Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, γνωστή ως ΑΣΠΑΙΤΕ, αποτελεί έναν φωτεινό πύργο για την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Με την ποικιλία προγραμμάτων σπουδών της, την πρακτική εμπειρία που προσφέρει και τη στοχευμένη υποστήριξη προς τους φοιτητές της, η ΑΣΠΑΙΤΕ διαδραματίζει έναν

Read More »
Διπλωματική εαπ

Διπλωματική Στο ΕΑΠ: Ο Πλήρης Οδηγός για την Επιτυχία

Table of Contents Εισαγωγή Η διπλωματική εργασία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ακαδημαϊκής πορείας και αποτελεί μια πρόκληση που αξίζει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και συνέπεια. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα βασικά βήματα και τις σημαντικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν

Read More »
πτυχιακή στα αγγλικά

Γιατί να Γράψετε την Πτυχιακή Εργασία σας στα Αγγλικά.

Table of Contents Εισαγωγή Η συγγραφή μιας πτυχιακής εργασίας είναι μια σημαντική και πολύτιμη εμπειρία για κάθε φοιτητή. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, η πτυχιακή εργασία αποτελεί συχνά το κύριο μέρος του ακαδημαϊκού προγράμματος και απαιτεί σημαντικό χρόνο, προσπάθεια και αφοσίωση.

Read More »